Een MRI-scan is een scan waarbij via magnetische straling een beeld gevormd kan worden van het lichaam. In de meeste gevallen vinden MRI-scans plaats, nadat een medisch specialist hierom gevraagd heeft. MRI betekent ‘Magnetic Resonance Imaging’, wat betekent dat via magnetische straling organen en ander delen van het lichaam beter zichtbaar zijn. Het plaatsvinden van een MRI-scan is een kostbare zaak, die al snel enkele honderden euro’s kan kosten (voor actuele informatie kunt u ook terecht bij een zorgverzekeraar zoals Menzis of Zekur).
Noodzaak
Met een MRI-scan kunnen medisch specialisten inzicht krijgen van het lichaam van de patiënt. In alle gevallen kunnen MRI-scans inzicht geven van de hersenfunctie, het ruggenmerk, de zenuwen, de spieren, pezen en gewrichtsbanden, het hart en de buikorganen. Vroeger werd een MRI-scan een NMR-scan genoemd, wat stond voor ‘nuclear magnetic resonance’. Dat riep bij veel patiënten echter een beeld op van een schadelijk proces, waardoor mensen met enige tegenzin een scan ondergingen. Sindsdien is de naam veranderd naar MRI.
Wat doet men precies?
Bij een MRI-scan wordt een grote, sterke magneet in werking gezet. Daarnaast gebruikt een MRI-scan radiogolven, waardoor het lichaam bepaalde signalen afgeeft aan de scan. De scan geeft deze radiogolven vervolgens weer op een afbeelding. Daarna kan de medisch specialist dankzij de afbeeldingen vaststellen waardoor de patiënt klachten heeft, of uitsluiten dat de klacht veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld tumoren. In tegenstelling tot het maken van röntgenfoto’s, wordt er geen röntgenstraling gebruikt bij de MRI-scan.
Voorbereiding
Bij het maken van een afspraak moet de patiënt een vragenformulier invullen, waarbij gevraagd wordt naar overgevoeligheid voor contrastvloeistof, zwangerschappen en metalen onderdelen. In de meeste gevallen hoeft de patiënt niet nuchter naar het ziekenhuis. Wie hierover twijfelt, dot er goed aan eerst contact op te nemen met de radioloog. Het is niet toegestaan metalen voorwerpen mee te nemen naar de MRI-scan. Dit is niet toegestaan in verband met de grote magneet die zich in de apparatuur bevindt. Daarom mogen patiënten geen riemen, haarspelden, metalen ritssluitingen of knopen meenemen. Kleding waarin metalen delen zich bevinden, evenals een gehoorapparaat of een bril moeten om deze reden uitgedaan worden.
Ook voor pacemakers geldt een waarschuwing. Sommige pacemakers zijn van plastic, en veroorzaken geen problemen. Bij metalen pacemakers, kan de scan niet doorgaan. Het gevaar van blootstelling is namelijk hartfalen, maar ook kan de MRI-scan metaal opwarmen, waardoor de patiënt uiteindelijk brandwonden oploopt. Voor sommige delen van het lichaam geldt, dat deze beter weer te geven is, als de patiënt van tevoren contrastmiddel krijgt ingespoten. Het contrastmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid. Toch kan het zijn dat mensen allergisch zijn voor het contrastmiddel. Dit kan vervelende bijwerkingen in het hoofd opleveren, wat meestal tot uiting komt als hoofdpijn.
Tijdens de scan zelf
Tijdens de scan zelf ligt de patiënt op een tafel, in een tunnel. De magnetische golven zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. In de meeste gevallen krijgt de patiënt oordopjes in en een koptelefoon op. De MRI-scan kan namelijk nogal een hoog aantal decibel maken, waardoor de patiënt blootgesteld wordt aan geluiden die te vergelijken zijn met straaljagers en drilboren. De patiënt mag indien gewenst een eigen cd meenemen. Sommige patiënten hebben last van claustrofobie. Een onderzoek kan 10 tot 90 minuten duren, waardoor patiënten zich niet altijd even comfortabel voelen tijdens het onderzoek. Wanneer de patiënt het gevoel heeft gevaar te lopen, bijvoorbeeld flauw te vallen, kan hij op de knop drukken. In dat geval wordt de MRI-scan onmiddellijk gestaakt.
Uitslag
Na de scan is het niet mogelijk direct de uitslag te krijgen. De resultaten van een onderzoek worden doorgebriefd aan de medisch specialist. Meestal duurt het ongeveer een week totdat de uitslag bekend is. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis (in bijvoorbeeld Maastricht, Utrecht of Hardenberg).
Basisverzekering
Gelukkig hoeft de verzekerde de MRI-scan niet zelf te betalen. MRI-scans zijn namelijk opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, wat inhoudt dat iedereen met een zorgverzekering recht heeft op de vergoeding van MRI-scans. De vergoeding is in de meeste gevallen 100 procent, maar er geldt wel degelijk een wettelijk verplichte eigen risico op deze scan. Dit houdt in, dat de verzekerde een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit bedrag wordt verrekend met de eerste 350 euro, die de verzekerde zelf moet betalen.