Met de zomervakantie voor de deur trekken weer veel mensen naar de zon. Ieder jaar gaan er duizenden vakantiegangers naar exotische bestemmingen. Toch is het bezoeken van exotische bestemmingen niet geheel zonder gevaren. Dankzij de vrij goede gezondheidszorg in Nederland, zijn wij tegen de meeste ziektes in Nederland ingeënt. Echter, in het buitenland zijn er ziektes waar wij in Nederland niet tegen worden ingeënt. Alvorens naar het buitenland te vertrekken, is het goed een inenting te halen.
Overdraagbaar
In het buitenland liggen er verschillende gezondheidsrisico’s op de loer. Vervuild zwemwater leidt vaak tot een onschuldige oorontsteking. Maar in exotische oorden wordt de kans op een serieuzer ziektebeeld een stuk groter. Ziektes worden in exotische landen als gevolg van de warmte en (gebrek aan) inentingen gemakkelijker verspreid dan in Nederland. Bovendien zijn er door de warmte ook bacteriën en schimmels actief die in Nederland niet voorkomen. In India vinden we daarnaast ook nog eens hennatatoeages. Deze lijken onschuldig, maar kunnen een flink ziekmakende infectie veroorzaken. Exotische ziektes komen dus voor door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn voedselvergiftigingen, overdraagbaarheid door muggen, seks, tatoeages, piercings, zoogdieren, en teken.
Inenting halen
Om te voorkomen dat de exotische vakantie snel tot zijn einde komt door het oplopen van een tropische ziekte, is het verstandig inentingen te halen bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Deze weet precies in welke landen zich er specifieke ziektes voordoen. Sommige landen stellen een inenting voor bezoek zelfs verplicht. De GGD heeft informatie over de ziektes en welke inentingen daarbij horen. In veel landen is bijvoorbeeld een inenting tegen Hepatitis A en B verplicht (soms ook C).
Meest voorkomende inentingen
In Nederland worden kinderen al vanaf jongs af aan ingeënt tegen in Nederland steeds minder voorkomende ziektes. Zo gaat de DTP-prik difterie, tetanus en polio tegen. Ook Hepatitis A, Gele Koorts, Buiktyfus en Cholera kennen inentingen in Nederland. De meeste Europese landen kennen dezelfde inentingen, waardoor de kans op besmetting een stuk kleiner wordt. Echter, buiten Europa (langere reizen) komen er door de aanwezigheid van muggen en andere insecten ook andere ziektes voor. In Zuid-Afrika komt niet zelden een besmetting door de Malariamug voor. Daarom is het verstandig bij reizen van zes tot twaalf weken inentingen te halen tegen Hepatitis B, Tubercolose (tbc), Rabiës, Japanse encefalitis en Tekenencefalitis.
Zwanger?
Let op: wie zwanger is, moet zich goed afvragen of het niet verstandiger is de reis later te maken. Inentingen kunnen namelijk schade toebrengen aan de vrucht. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap is de reiziger sowieso niet welkom. Besmetting met de malariamug kan ervoor zorgen dat de kans op een miskraam behoorlijk toeneemt.
Worden inentingen vergoed?
Inentingen zijn bij de GGD gratis. Dat komt mede doordat de GGD en zorgverzekeraars een intensieve samenwerking kennen. Inentingen, ook voor verdere reizen, worden dus wel degelijk vergoed door de zorgverzekering. Zelfs in het basispakket zijn de inentingen volledig vergoed. De reden dat inentingen vergoed worden, kent ook een financieel aspect. Opnames in ziekenhuizen in exotische landen kennen vaak een langdurig verblijf. Bovendien zijn behandelingen tegen zeldzame ziektes in zowel Nederland als het buitenland niet erg goedkoop. Daarom is het dekken van inentingen goedkoper dan opname in het ziekenhuis.
Ziekte opgelopen
Wie in het buitenland ondanks de inentingen toch een ziekte oploopt, kan zich afvragen of de behandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen dekt de zorgverzekering de kosten tot een bepaald tarief. Dit tarief is vastgesteld op basis van Nederlandse behandeltarieven tegen de kwaal. De prijs van een behandeling kan in het buitenland fors hoger zijn. In dat geval moet de patiënt zelf een eigen bijdrage leveren. Deze eigen bijdrage telt niet mee voor het wettelijk verplichte eigen risico. Wel kan het afsluiten van een reisverzekering ervoor zorgen dat de reiziger niet voor een enorme kostenpost kan komen te staan. In dat geval is een deel van de kosten gedekt door de zorgverzekering, en wordt het overige bedrag door de reisverzekering uitgekeerd