Iedere Nederlander is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. De maandpremie die je gaat betalen voor de zorgverzekering wordt ieder jaar opnieuw bepaalt. Toch kunnen er kleine verschillen in de premie zitten tussen de zorgverzekeraars. Het is dus slim om zelfs de basis zorgverzekering te vergelijken. De inhoud van het pakket wordt ieder jaar door de regering vastgesteld. Je vind hier dus geen verschillen in tenzij je natuurlijk een aanvullende zorgverzekering (bij Achmea of Pro Life) afsluit. In het basispakket zit de belangrijkste medische hulp die je nodig hebt. Ieder jaar wordt hier wel zorg aan toegevoegd of vervangen. De inhoud van de basis zorgverzekering is per jaar verschillend. Een lijstje met voorbeelden van zorg in de basis verzekering zit hebben we hier op een rijtje:
- Geneeskundige zorg
- Tandarts tot 18 jaar
- Een verblijf in het ziekenhuis
- Zorg in het buitenland mits dit in Nederland ook vergoed wordt
- Medicijnen
- Psychische zorg voor volwassenen
- Ziekenvervoer zoals met de ambulance
- Kraamhulp
- Speciale hulpmiddelen voor revalidatie of behandeling
- Paramedische zorg
Let op. Het basis pakket is kan anders zijn dan het bovenstaande lijstje. Uiteraard is er misschien zorg die je nodig hebt, maar niet verzekerd is in het basispakket. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe bril of fysiotherapie. Het is wel mogelijk om hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Met een aanvullende zorgverzekering ben je wel verzekerd voor aanvullende zorg. Alleen wordt de maandpremie wel verhoogd. Het is dus even een afweging of de extra maandpremie de moeite waard is of dat je de kosten misschien beter zelf kan betalen.
Eigen risico basis-zorgverzekering
Bovenop de zorgverzekering wordt een eigen risico berekend. Dit eigen risico is voor iedereen in Nederland verplicht. Het bedrag voor 2019 is vastgesteld op minimaal €385. Alle zorg die verleend wordt door de huisarts valt niet onder het eigen risico. De rest van de zorgkosten dien je eerst zelf te betalen tot het eigen risico op is. Als je nooit ziek bent dan zal je waarschijnlijk geen eigen risico betalen. Daarnaast mag je best ziek worden en een bezoek brengen aan de huisarts. Dit kost namelijk geen eigen risico. Mocht je echt bijna nooit ziek zijn dan kan je overwegen om het eigen risico te verhogen. Door het eigen risico te verhogen betaal je iets meer als je medische hulp nodig hebt in bijvoorbeeld het ziekenhuis. In ruil daarvoor wordt de maandpremie aanzienlijk verlaagd. De kans is groot dat je nooit gebruik gaat maken van het extra eigen risico als je bijna nooit ziek bent. Je hebt zo dus een aardige besparing verdiend die kan oplopen tot wel €200 premie korting per jaar in bijvoorbeeld Assen of Delft.
Zorgtoeslag voor de basisverzekering
Als je 18 jaar of ouder bent dan heb je recht op zorgtoeslag afhankelijk van je inkomen. Mocht je inkomen op een bepaalt niveau liggen dan wordt je toeslag lager en soms zelfs afgeschaft. De zorgtoeslag dekt een groot gedeelte van de kosten bij een basis zorgverzekering. Studenten hebben vaak recht op de volledige toeslag en door hun eigen risico vrijwillig te verhogen kunnen ze zelfs geld overhouden.