Iedere Nederlander krijgt er minstens een keer in zijn of haar leven mee te maken: een ziekenhuisbezoek. Om hoge zorgkosten te voorkomen, is het handig dat het ziekenhuis helder is over de prijs van een zorgbehandeling. Dus vraagt zorgverzekeringcentrum.nl zich af: “Wat kost een ziekenhuisbezoek nu eigenlijk?”
Eerst langs de specialist
Wie wil weten wat een behandeling in het ziekenhuis nu eigenlijk kost, moet eerst een afspraak maken met de specialist. Telefonisch is het ziekenhuistarief niet op te vragen, blijkt uit eerder onderzoek van onder anderen de Consumentenbond. Een afspraak met een specialist is uiteraard niet gratis. Volgens de bond is de verzekerde al snel een goede 250 euro kwijt aan het consult over de prijs van een zorgbehandeling. Het vervelende: dit consult wordt verrekend met het eigen risico. Dan maakt het niet eens uit of de verzekerde nu akkoord gaat met een behandeling, of niet. Het consult alleen al kost al een gedeelte van uw eigen risico.
De rekening komt achteraf
Verzekerden krijgen pas achteraf de rekening. Dat is vervelend, want daardoor heeft de verzekerde maar weinig inzicht in het eigen risico. Eerlijk is eerlijk: het eigen risico is al een flink bedrag, en het tientje extra volgend jaar draagt ook al niet bij aan de betaalbaarheid van de zorgverzekering. Wie een hoog vrijwillig eigen risico heeft, schrikt zich helemaal wezenloos bij het zien van de ziekenhuisrekening. Voordat de verzekerde er erg in heeft, is het hele vrijwillige eigen risico al op. En dan heeft de verzekerde slechts één behandeling al gehad. Daarom moeten ziekenhuizen vanaf 2014 meer helderheid geven over hun nota’s. Ze moeten beter specificeren naar de zorgverzekeraar. Op die manier kan de zorgverzekeraar beter de nota controleren. Als dan blijkt dat de bedragen veel te hoog zijn, kunnen zowel de zorgverzekeraar als de verzekerde aan de bel trekken bij de Nederlandse Zorgautoriteit.
Bijbetalen? Eerst kritisch kijken
Tegenwoordig zijn er veel regels over het bijbetalen in de zorg. Daarom is het verstandig om eerst kritisch te kijken, om een bijbetaling te voorkomen. Het is goed om van tevoren bij de zorgverzekeraar na te vragen of een bepaalde behandeling wel gedekt wordt door uw zorgverzekering. Vaak wordt ook niet het hele bedrag vergoed, maar slechts een gedeelte. Dat hangt maar net af van welke zorgpakket u heeft, en bij welke verzekeraar. Wie toch moet bijbetalen, maar niet precies weet waarom, kan dit opvragen bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar moet dan zo helder mogelijk een toelichting formuleren.
Bekijk de zorgkosten bij uw zorgverzekeraar
Nieuwsgierig naar het eigen risico en hoeveel er nog van over is? Of wat de verschillende zorgverzekeraars allemaal in rekening hebben gebracht bij de zorgverzekeraar? Veruit de meeste zorgverzekeraars registreren dit online. De verzekerde kan dan via een beveiligde omgeving de gegevens opvragen. Dit kan bijvoorbeeld al bij FBTO, Pro Life en Ditzo.
Misschien is een andere zorgverzekeraar goedkoper
Het komt vaak voor dat verzekerden eigenlijk niet op de juiste plek zitten. Ze betalen structureel teveel voor de zorgverzekeraar en krijgen eigenlijk niet genoeg zorg. Daarom is het goed om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Een andere verzekeraar is soms niet alleen goedkoper, maar ook voordeliger. Meer zorg, voor hetzelfde geld. En soms zelfs voor een lagere premie. Kortom: de moeite van het vergelijken loont om te zoeken naar de goedkoopste zorgpolis.