Zorgverzekering voor zwangere vrouwen afsluiten? Als je zwanger bent (of wilt worden) zijn er een paar zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Een zorgverzekering voor zwangere vrouwen is namelijk niet precies hetzelfde als een ‘gewone’ zorgverzekering. Sommige zorg die je nodig hebt als je zwanger bent, wordt vergoed door de basiszorgverzekering. Voor andere zorg moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering voor zwangere vrouwen (zoals Interpolis, Menzis of Bewuzt).
Verschillende zorgverzekeringen voor zwangere vrouwen
Wat er wel en niet gedekt wordt, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Wat er precies gedekt wordt kun je terugvinden in de polis. Veel informatie vind je ook al op de website van de betreffende zorgverzekeraar en uiteraard kun je voor meer informatie contact opnemen met de maatschappij. Belangrijk is dat je een zorgverzekering afsluit die bij je past. Lees je goed in over de verschillende behandelingen en of je verwacht ervan gebruik te gaan maken. Tijdens een zwangerschap kun je onverwachte zorg nodig hebben, maar misschien kun je zelf al een beetje inschatten welke zorg je wel of niet denkt te gaan gebruiken.
Overstappen van zorgverzekering
Heb je een keuze gemaakt? Dan moet je vóór 1 januari 2019 overstappen van zorgverzekering. Je nieuwe zorgverzekering zegt dan automatisch je oude zorgverzekering op. De nieuwe zorgverzekering sluit je af voor een heel jaar.
Wat vergoedt de basisverzekering?
Binnen de basiszorgverzekering worden de kosten voor een kraamverzorger en een verloskundige vergoed. Wel betaal je een eigen bijdrage voor de (eventueel verlengde) kraamzorg. Ook voor een bevalling in het ziekenhuis geldt een eigen bijdrage. Voor deze kosten kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Verder worden de volgende kosten die je maakt tijdens de zwangerschap vergoed door de basiszorgverzekering:
- Echo’s
- Prenatale testen
- Verloskundige hulp
- Kraamzorg
- De bevalling
- Zwangerschapsincontinentie
- Huisartskosten
Aanvullende zorgverzekering voor zwangere vrouwen
Voor welke zorg dien je je dan aanvullend te verzekeren? Dat lees je hieronder. Hierboven is al genoemd dat de eigen bijdrage voor kraamzorg niet binnen de basiszorgverzekering valt. Daarnaast moet je de kosten voor een bevalling in het ziekenhuis ook zelf betalen. Er zijn echter aanvullende verzekeringen die deze kosten van je kunnen overnemen en daar dien je dus op te letten als je zwanger bent en een zorgverzekering gaat uitkiezen. Behalve de aanvullende zorgverzekeringen dien je ook nog te letten op de kosten die wel en niet onder het eigen risico vallen (en die je dus zelf moet betalen). Deze aanvullende verzekeringen kunnen ook de volgende kosten (gedeeltelijk) dekken:
- Fysiotherapie
- Kraampakket
- Zwangerschapscursus
- Combinatietest
- Babymassage
- TENS
- Borstvoedingscursus
Eigen risico zwangere vrouwen
Het eigen risico is het gedeelte zorgkosten dat je hebt gemaakt, dat je zelf moet betalen. In Nederland heeft iedereen van 18 jaar en ouder een verplicht eigen risico. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg in de basisverzekering. Ook bepaalde zorgkosten die je als zwangere vrouw maakt vallen onder het eigen risico en zul je dus zelf moeten betalen. Dit zijn o.a. kosten die je maakt voor:
- Bloedonderzoek
- een gynaecoloog
- IVF-behandelingen
- Ambulancevervoer (in bijvoorbeeld Apeldoorn, Deventer of Zutphen)
- een vruchtwaterpunctie
- geneesmiddelen
Wat niet onder het eigen risico valt, en wat je dus niet zelf hoeft te betalen zijn kosten voor
- de verloskamer
- kraamzorg
- voorgeschreven echo’s
- de 20-wekenecho
- verloskundige hulp (door een verloskundige of een gynaecoloog)
- curettage na een miskraam